Med erkjennelsen av at mennesker er skapt forskjellige og det faktum at komfort er et subjektivt fenomen, kom det to størrelser til. Det er ikke helt på nivå med den kundetilpasningen det snakkes om nå for tiden, men hos Ekornes har de lært mye om varianter i serieproduksjon.  Den kunnskapen kan vise seg mer verdifull enn de trodde på 1980-tallet.


Arve Ekornes, direktør for forretningsutvikling i Ekornes ASA, forteller:

­- Alle standardelementer og ­komponenter ble gjort dønn like i konstruksjon og geometri, forskjellen lå kun i skaleringen. Så ble produksjonsprosessene giret på den samme skalerbarheten. Siden omstillingstiden ble helt minimal, var det i grunnen ett fett hva vi produserte.

Det gjelder i all serieproduksjon at du må produsere effektivt, rasjonelt og lønnsomt. Det som forandres, er teknologien som styrer og gjør at disse målene nås.

 

En 3D-printet og 3D-strikket Stressless kommer, bare ikke riktig enda

­ Jeg er ikke så sikker på hva man skulle gjøre med skumplasten, men ellers skal det gå an, sier Ekornes. ­ Problemet er prisen. Jeg sier alltid at folk er villige til å betale mer for god komfort, men selv jeg innser jo at det går en grense. Vi er stadig i et volummarked. For vår type serieproduksjon er dette opp og fram. Men designerne og konstruktørene våre vil være med på drive utviklingen av utstyret framover, så en dag vil det fungere i en eller annen form for volumproduksjon. Det som skjer da, er at vi kan plassere printere i mange land og produsere lokalt. Det koster å sende en stol fra Sykkylven til Australia.

Stressless_Aura_Sign_Pal_Silver_Grey.jpg


Den smarte stolen

Det går knapt en dag uten at vi hører eller leser om at boligene blir fulle av sensorer som kommuniserer med leverandører. Design Manager Marco Mintchev ser for seg «den smarte stolen».


­- Tenk deg at du sliter med ryggen. Da kan legen gi deg en fil som du kan gi videre til Ekornes og be oss lage den stolen du trenger for at du skal få den kroppsstøtten og komforten du trenger til deg og din rygg. Disse dataene suppleres så med data om dine øvrige preferanser, som utseende, farge, sittehøyde og så videre.

Når stolen så er tatt i bruk, vil sensorer registrere de forskjellige brukernes vekt, sittemønster, bevegelsesmønster også videre. Etter en stund vil stolen kunne identifisere deg og dine kone. Den dårlige ryggen din gjør at du begynner å bevege deg med 6-7 minutters mellom. Nå vil stolen automatisk sette disse bevegelsene i gang med rette intervaller når den identifiserer deg. Når den gjenkjenner din kone, vil stolen tilpasse seg sider ved hennes adferdsmønster.

Den dagen dere vil kjøpe en nye stol, gjenstår kun å velge utseende. Da finnes det så mye brukerdata at stolen kan bygges for å dekke både dagens og fremtidens behov.

 

Når blir det fart på sakene?

­- Det er mange som jobber i det stille med dette, sier Ekornes. ­ Spørsmålet er hvem som lanserer først – og på hvilket nivå. I møbelsammenheng er det vel ikke unaturlig at platemøbelproduksjon ligger best til rette. Men uansett hvem som kommer først: Når katta først er ute av sekken, vil det bli et kjør for å henge med. 


­- Vi designer i dag møblene i parametriske modeller og sender dataene videre til smarte roboter, supplerer Mintchev. ­ Sånn sett er vi forberedt. Men det er som kollega Ekornes sier: ­ Jo større avvik fra standarden, desto dyrere blir det. Og så har folk klare forventninger til kvaliteten på en Stressless.  Innfrir vi ikke på kvalitet, har vi tapt. Det er mye å tenke på.