– Hvordan er hverdagen i 2030 eller 2040? spurte Silje Vallestad da hun holdt foredraget ”Robotene kommer!” under Future Talks Next Tech i Ålesund. Vi klarer nok ikke helt å forestille oss det, men Vallestad satt publikum på sporet med en fremtidsvisjon.


– Se for deg at du våkner om morgenen, står opp til lukten av nytrukket kaffe, egg og bacon, tilberedt av familiens egen robot Hugo, sier Vallestad. Hugo jobber 24/7, 365 dager i året og kan blant annet lage mat, rydde, vaske og bestille ferier. Videre kjører bilen din deg til jobb. Du går ut og sender bilen ut på sin jobb. Om du eier en selvkjørende bil, eier du også en kapitalkilde og kan tjene penger til deg og familien din. Det er jo ingen mening i at bilen skal stå stille mens du selv er på jobb, ler Vallestad. 


– På kontoret blir du møtt av Maja, som er din jobbrobot. Maja kan ta sekretæroppgaver som å svare på e-poster og bestille reiser. Maja kan også gjøre researcharbeidet som du selv ville brukt timevis på, effektivt, enkelt og nesten gratis. Det er ikke alltid grunn til å være fysisk tilstede på jobb, for du kan jo være tilstede som robot, sier Vallestad. 

– Du kan delta i frokostmøte i Japan logget på som robot og ta lunsjen med kollegaer i Oslo eller Ålesund. Hjemme har matvarene blitt levert av droner og Hugo har laget middag til familien kommer hjem. Når kvelden kommer har du en avtale med venner om å dra på kunstutstilling i New York. Hjemme i sofakroken kan du skjenke et glass vin og ta på VR-brillene, så opplever du utstillingen sammen med dine venner og dere kan småprate slik som dere ellers ville gjort, sier Vallestad. 


– Mulighetene er her i større eller mindre grad allerede. I virtuelle kunstopplevelser finnes ingen tyngdelover. Du kan fly opp og studere kunstverk. Ny teknologi gir oss helt nye muligheter til å oppleve.


Robottimer vs. mennesketimer

– Innen medisinsk forskning skjer det noe veldig spennende, forteller Vallestad. – Her kan en robot gjennomføre 3 millioner tester på en uke. Til sammenligning ville et menneske som jobber 7 dager i uken, 8 timer om dagen bruke 8 år på samme arbeidet! Testene analyseres og en kan komme frem til resultatet mye raskere.


– AI-plattformer kan allerede gjøre tusenvis av mennesketimer med analyse og research, automatisere dette og få arbeidet gjort på 2-3 maskintimer, sier Vallestad.

Artboard 1 copy.svg

Robot som sikkerhetsvakt

– Fremtidens vektere utenfor kjøpesenter vil være roboter, forteller Vallestad. – Disse kan patruljere med 360 graders kamera, de er sensitive på lukt og kan lukte for eksempel en gasslekkasje, de kan lytte og er trent til å lytte etter knust glass som kan indikere innbrudd. Robotene kan også prosessere bilskilt og koble disse opp mot en internasjonal base for kjøretøy.


 

Hva gjør vi nå?

– Fremover blir det viktig å jobbe prosjektorientert, både gjennom utdanning og i arbeid, sier Vallestad. – Mykere egenskaper som sosial intelligens, kreativitet og mellommenneskelige kommunikasjon er vesentlig både i ledelsen og for gründere.


Vallestad avslutter med å anbefale alle, både som privatpersoner og virksomheter, å ligge i tet hele veien, ta litt risiko og ikke tenk for komfortabelt. Ny teknologi skaper endringer og endringene må vi gjøre nå!Se Siljes foredrag fra Future Talks - Next tech under:

Se resten av foredragene fra Future talks her